Violențe noi la Hong Kong unde protestatarii au aruncat bombe cu petrol

Autoritățile din Hong Kong au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul teritoriului autonom, în a 15-a săptămână de manifestații antiguvernamentale violente, relatează CNN.

Citește și: O femeie este așa de beată, că copilul îi ține sticla de bere!

Mii de activiști pro-democrație protestează duminică în centrul Hong Kong, în pofida faptului că nu au primit autorizație de la autorități, ceea ce înseamnă că pot fi arestați pentru „adunări ilegale”.

Protestatarii au aruncat bombe cu petrol în direcția clădirii Consiliului Legislativ, iar autoritățile au folosit tunuri cu apă albastră și gaze lacrimogene pentru dispersarea acestora.

Autoritățile au folosit apă cu colorant albastru pentru a marca protestatarii violenți și pentru a ușura identificarea și arestarea ulterioară a acestora.

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *