Varujan Vosganian o face praf pe Viorica Dăncilă

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian a trimis premierului Viorica Dăncilă o interpelare în care afirmă că eficiența unei guvernări a devenit kilometrul de autostradă construită, nu creșterea PIB, a veniturilor sau a numărului locurilor de muncă create.

„Cifrele statistice ne dovedesc, prin creșterea produsului intern brut, a pensiilor și salariilor nete, a numărului de locuri de muncă precum și prin scăderea corespunzătoare a șomajului, prin reducerea decalajelor în ce privește puterea de cumpărare față de media Uniunii Europene, că România înregistrează o perioadă de dezvoltare economică și de creștere a nivelul de trai. În ultima vreme, însă, doamnă Prim-ministru, observăm că, în rândul opiniei publice, eficiența guvernării nu se mai măsoară prin procentele de creștere a produsului intern brut sau a veniturilor reale, nici prin numărul locurilor de muncă nou create sau prin apropierea parității puterii de cumpărare de media europeană. Unitatea de măsură a eficienței guvernării a devenit kilometrul de autostradă”, a scris deputatul ALDE, Varujan Vosganian, într-o interpelare pe care i-a adresat-o premierului Viorica Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al ALDE spus că fără demararea efectivă a lucrărilor la autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, locuitorii din Moldova vor fi dificil de convins că Guvernul „merită prețuirea și încrederea lor”.

„În această privință, trebuie să vă mărturisesc că Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș se încadrează perfect în acest nou canon al guvernării. Aici, în Moldova, tema acestei autostrăzi revine obsesiv în orice discuție despre calitatea actului de guvernare. Fără demararea efectivă a lucrărilor la această autostradă, va fi destul de dificil să convingem locuitorii Moldovei că Guvernul și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală și că, în consecință, merită prețuirea și încrederea lor”, a menționat Varujan Vosganian.

Deputatul a adăugat că emiterea unei HG privind aprobarea studiului de fundamentare pentru autostradă „este extrem de puțin”.

„Coaliția de guvernare PSD – ALDE și-a manifestat în mod explicit voința politică de a susține construirea acestei autostrăzi. În Planul de acțiune al Guvernului pentru perioada septembrie – decembrie 2018 se menționează adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea studiului de fundamentare. Ca un prim pas este foarte bine, deși vă reamintesc că astfel de studii s-au mai făcut dar, nefiind urmate de acțiuni concrete, au devenit inutile. Acest prim pas e bun, cum spuneam, dar pentru nivelul așteptărilor ca și pentru necesitățile urgente de a scoate Moldova din izolare economică, este extrem de puțin. Vă solicit, doamnă Prim-ministru să ne prezentați un program pe termen mediu, cel puțin până la sfârșitul anului 2020, care să cuprindă angajamentele Guvernului în ce privește demararea efectivă a autostrăzii. Potrivit unui astfel de program, tronsoanele realizate până în anul 2020 ar putea să deservească cel puțin distanța Iași – Pașcani, cu centurile ocolitoare aferente”, a precizat Vosganian.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *