Uniunea Europeană a înființat un observator al pieței vinului

Uniunea Europeană a lansat luni în mod oficial cu o primă reuniune, noul observator al pieţei vinului va permite acestui sector cheie al agriculturii europene să beneficieze de analize pe termen scurt şi de o mai mare transparenţă cu privire la preţuri, producţie şi schimburi comerciale, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană este cel mai mare producător mondial de vin, fiind responsabil pentru 65% din producţie şi 70% din exporturile mondiale. Noul observator va acoperi toate soiurile de vin – roşii, albe şi rose – precum şi vinurile protejate în cadrul schemelor: produs de origine protejat[ (PDO) şi indicaţie geografică protejată (PGI).

Un consiliu de administraţie compus din experţi ai pieţei vinului se va reuni în mod regulat, conform unui model similar cu cel pentru celelalte observatorii care există deja pentru sectoarele laptelui, cărnii, cerealelor, zahărului, fructelor şi legumelor. Ultimul este cel din sectorul fructelor şi legumelor, înfiinţat pe 18 octombrie 2019.

Comisia Europeană a pus la punct aceste observatorii pentru a ajusta sectorul agricol din Europa să facă faţă mai eficient volatilităţii pieţei şi să asigure mai multă transparenţă, scrie sursa precizată.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *