Un nou focar de pestă porcină lovește România

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Galați, în localitatea în extravilanul căreia, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost sacrificați 15 porci din cauza virusului. De data aceasta, pesta a apărut într-o gospodărie, scrie Mediafax.

Focarul care a fost confimat în localitatea gălățeană Tudor Vladimirescu este cel de al zecelea din județul Galați. Fiind vorba despre o gospodărie aflată în localitate, autoritățile au decis să eutanasieze toți porcii începând de marți.

„Avem confirmarea pentru un focar de pestă porcină la o gospodărie din Tudor Vladimirescu. În această dimineață, am analizat și aprobat măsurile necesare, am decis să eutanasiem toate suinele din localitate. Toți proprietarii de porci vor fi despăgubiți indiferent dacă sunt sau nu crotaliați”, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

Echipele de inspectori sanitari și de veterinari vor eutansia toți porcii rămași în gospodăriile tărănești, deoarece în ultimele zile numeroși proprietari și-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

„Erau înregistrați 223 de porci. Vom afla câți sunt în realitate, pe cei care îi găsim îi ucidem preventiv astăzi. Oamenii nu trebuie să refuze, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Ei primesc despăgubiri, în caz contrar pot fi sancționați, suntem dispuși să explicăm de mai multe ori”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Carmen Stroia.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *