Un judecător face dezvăluiri despre OUG care a stat la baza protocolului PÎCCJ-SRI

Judecătoarea Florica Roman susține că ordonanța de urgență dată în 2016, când ministru al Justiției era Raluca Prună, document pe baza căruia a fost semnat protocolul dintre Parchetul General și SRI pe 8 decembrie 2016, a fost dată fără a avea avizul CSM.

„In contextul in care atat SRI cat si Parchetul General isi justifica protocolul de cooperare comun semnat in iarna lui 2016 pe OUG 6/2016, este bine de stiut ca aceasta ordonanta de urgenta, prin care SRI a devenit “organ de cercetare penala speciala”, asemenea fostei Securitati comuniste, a fost adoptata de Guvernul Ciolos fara sa aiba avizul CSM.

CSM a avizat ordonanta abia ulterior, la cererea Parlamentului si dupa ce OUG 6/2016 deja fusese publicata in Monitorul Oficial si trimisa Parlamentului.

Lipsa avizului CSM anterior adoptarii ordonantei si publicarii in Monitorul Oficial reiese atat din parcurgerea documentelor privind OUG 6/2016, care se gasesc pe site-ul Camerei Deputatilor si Senatului, cat si este confirmat de un raspuns oficial pe care l-am primit de la CSM pe acest subiect.

Voi face in prima faza publica solicitarea trimisa la CSM si raspunsul primit, urmand ca in zilele urmatoare sa public si alte corespondente pe care le-am avut cu CSM si Ministerul Justitiei privind adoptarea OUG 6/2016.

În contextul uriaselor manipulari si dezinformari care au insotit dezbaterea privind modificarea legilor justitiei din toamna anului 2017, mi-am adus aminte de graba cu care Guvernul Ciolos a adoptat OUG 6/2016.

Era vineri, aproape de miezul noptii, cand ministrul justitiei de atunci Raluca Pruna a tinut o conferinta de presa in care explica cum a ajuns Guvernul Ciolos la concluzia sa faca SRI “organ de cercetare penala speciala”, asa cum era fosta Securitate comunista.

M-am adresat Ministerului Justitiei si CSM, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitand sa imi comunice traseul legislativ al ordonantei, data cand CSM l-a avizat si copii ale tuturor inscrisurilor relevante privind procedura de adoptare a OUG 6 din 2016.

Informatiile solicitate mi-au fost comunicate, iar din raspunsurile primite rezulta, pe scurt, urmatoarele:

1. Ordonanta de Urgenta 6 din 2016 a fost adoptata in noaptea de vineri, 11 martie 2016, si publicata in Monitorul Oficial din data de 14 martie 2016.

2. Cererea, cu completarile finale, de avizare, precum si propunerile legislative facute de Ministerul Justitiei au fost trimise la CSM in data de 9 martie 2016.

3. In data de 10 martie 2016 Comisia 1 din cadrul CSM a dat aviz favorabil, care a fost inaintat spre aprobare Plenului CSM si, spre luare la cunostinta, Ministerului Justitiei.

4. Pe data de 11 martie 2016 Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care a devenit OUG 6/2016.

5. In data de 14 martie 2016, Ministerul Justitiei a transmis CSM prin fax o noua forma a proiectului OUG 6 – ce fusese deja adoptat de Guvern -, care era diferit de proiectul transmis pe data de 9 martie si avizat de Comisia 1 pe data de 10 martie. Acest nou proiect, devenit OUG 6/2016, propunea si modificarea legii privind infiintarea si functionarea DIICOT precum si alte propuneri de modificare ale celor trei legi initial propuse spre a fi modificate.

Fata de aceasta noua varianta legislativa Comisia 1, in data de 15 martie 2016, a inaintat Plenului CSM trei solutii care ar fi putut fi adoptate:

– Respingerea solicitarii ca fiind fara obiect cat timp ordonanta fusese déjà publicata in Monitorul Oficial.

– Avizarea ordonantei in modul in care a fost adoptata.

– Avizarea propunerilor trimise de Ministerul justitiei la data de 9 martie 2016.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *