UDMR vrea explicații, după plecarea Papei, de la SPP

UDMR cere SPP explicații potrivit cărora reprezentanți ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veșmânt, la oficierea slujbei de Liturghie.

Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că acțiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuție legată de limba minorităților naționale.

„Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaților, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonțu, explicații în legătură cu unele informații apărute potrivit cărora reprezentanți ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Șumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veștmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară și a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituție a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă așa ceva. SPP nu are nicio atribuție legată de limba minorităților naționale”, a spus Korodi.

Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Șumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că pe spatele cazulei (veștmântul alb al Papei Francisc – n.r.), era cusut chipul Fecioarei Maria și logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!” („Să mergem împreună”), „Ferenc papa Romaniaban” („Papa Francisc în România” și perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2” („31 mai – 2 iunie”), care era un logo oficial.

„Cazula era la un părinte franciscan care o avea în custodie, proiectul veșmântului fiind aprobat anterior de Comisia Liturgică de la Vatican. Cei de la SPP au cerut îndepărtarea tuturor cuvintelor în limba maghiară, astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, cazula a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a se opera modificarea”, a spus Bodo.

Artista Cristina Trifu din Satu Mare, cea care a primit comanda realizării veșmântului pentru Papa Francis, a declarat și ea pentru MEDIAFAX că situația a fost una „foarte neplăcută”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *