Traian Băsescu a comentat despre poziția controversată a lui Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș

Traian Băsescu a comentat, marți seară, poziția controversată a lui Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș, care a propus „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii” și a afirmat că „țiganii sunt o problemă serioasă a României”. Fostul președinte spune că, având în vedere că este doctor la bază, Dorin Florea „trebuia să se autodiagnosticheze”, pentru că „putea să își dea seama că nu mai e sănătos cu asemenea propuneri”.

„Florea este doctor. Trebuia să se autodiagnosticheze. Putea să-și dea seama că nu mai e sănătos cu asemenea propuneri. Dacă nu, măcar un coleg de-al lui, poate cu bunăvoință, putea să-l tragă de mânecă și să-i spună, „nene, lasă primăria că ai luat-o razna”. Nici măcar nu pot să-mi dau seama dacă pot să-l acuz de nazism, pentru că îți dă impresia că e iresponsabil. Nu poți să faci asemenea declarații. Există un fond al problemei, dar una e una, alta e alta. Sunt, într-adevăr, familii care trăiesc din alocații, având copii mulți. Atunci, n-ai decât să faci o politică a alocațiilor corespunzătoare, dar nu afirmații de acest gen, care n-au ce căuta în viața publică”, a spus Traian Băsescu, la Digi 24.

Întrebat care ar fi soluția pentru ca statul să se asigure că oamenii nu fac copii din interese financiare, fostul președinte a răspuns: „Spre exemplu, una din soluții – sigur, nu acoperă tot spectrul, dar nimic nu poate acoperi toate exigențele – este stimularea mamelor, prin salarii foarte bune pe timpul cât rămân în concediu pentru creșterea copilului. Dacă îi dai mamei 90% din salariul pe care l-a avut în ultimele 12 luni este un mod de a stimula și creșterea copilului, și mama să facă copii. Deci sunt diverse mijloace de a stimula natalitatea și, în același timp, de a ajuta material familiile care au un copil, doi, trei, cinci, opt, oricâți. Eu m-aș bucura, spre exemplu, cum are fiica mea trei copii, să-i dea ei salariul întreg, pe care l-a avut înainte de concediul de maternitate, ca să îl facă și pe al patrulea”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *