Statele Unite au expulzat marţi un cetăţean român condamnat pentru a fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a informat joi Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi din Statele Unite (Immigration and Customs Enforcement, ICE).
Băcăuanul Cristian Vintilă, 46 de ani, fost director adjunct la Rezervele Statului, a fost condamnat în Statele Unite ale Americii la patru ani de închisoare, pentru trafic de arme. Băcăuanul a fost complicele altui român, Flaviu Georgescu, găsit la rândul său vinovat de conspiraţie pentru vânzarea de armament teroriştilor şi de conspiraţie pentru uciderea unor ofiţeri şi oficiali americani.
Cristian Vintilă (44 de ani), Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani) şi Massimo Romagnoli (43 de ani) au fost arestaţi săptămâna aceasta în Muntenegru, cu acuzaţia că ar fi conspirat pentru a vinde arme unei organizaţii teroriste din Columbia. Potrivit procurorilor americani ei ar fi urmat să vândă rachete antiaeriene dar şi alte arme de foc grupării columbiene FARC, care luptă împotriva Statelor Unite. Ancheta a fost făcută de autorităţile americane în colaborare cu cele române. Ascensiunea lui Cristian Vintilă a fost făcută pe seama relaţiilor lui Viorel Hrebenciuc, afirmă persoane care l-au cunoscut atât în Bacău, cât şi la Bucureşti. Între anii 2000 şi 2008, Cristian Vintilă a fost consilier în cadrul Consiliului Judeţean PSD iar anterior a fost acţionar în firma Barter Group SRL, din acţionariatul căreia mai făcea parte Viorel Hrebenciuc. Asta se întâmplă când dai unor astfel de oameni, fără un background, funcţii şi acces la informaţii clasificate. A ajuns secretar general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, când instituţia nu era comasată cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale. Era omul care-i ducea servieta lui Hrebenciuc, omul de casă, cum se spune. Cristian Vintilă, după vorba unora, a avut o relaţie cu o judecătoare din Bacău, care i-a dăruit şi un copil și cu care împreună deţine un imobil de peste 280 metri pătraţi în municipiul Bacău.