România a cumpărat o bancă de la greci

EximBank și Național Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească. În urmă acestei tranzacții, EximBank, instituție deținută de statul român, va activă pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o banca universală. 

Citește și: Adriana Săftoiu, episod din traficul din București

”Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potențialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să incununeze preocuparea permanentă a autorităților române de întărire a prezenței, a rolului și a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piață bancară locală. Avem încredere că nouă entitate va acționa că un factor important de susținere a creșterii economice a țării prin suportul financiar pe care îl va acordă tuturor segmentelor de piață, fie că vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a spus Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice.
”Sunt încântat să anunțăm această tranzacție care creează o banca românească de referință ce va pune în valoare atât experiență Băncii Românești pe segmentul de retail banking, cât și abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susține mediului de afaceri local. De la înființare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat și s-a modenizat permanent pentru a ține pasul cu evoluția sistemului bancar și cu cerințele din ce în ce mai sofisticate ale clienților, iar acest moment reprezintă fără discuție un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, președintele Executiv al EximBank.
Finalizarea tranzacției așteaptă indeplinierea tuturor cerințelor de reglementare aplicabile.
J.P. Morgan Securities plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar Bulboacă&Asociații SCA a asigurat asistență juridică pe plan local.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *