Scandal în Israel între Patriarhia de la Ierusalim și justiție

Curtea Supremă a Israelului a validat o vânzare de proprietăţi imobiliare ale Patriarhiei de la Ierusalim către o organizaţie ultranaţionalistă evreiască în Oraşul Vechi de la Ierusalim, partea palestiniană a Oraşului Sfânt ocupată şi anexată de Israel, transmite AFP.Într-un verdict făcut public marţi, Curtea Supremă a respins apelul prin care Patriarhia Ierusalimului cerea anularea vânzării, ce fusese validată de un tribunal israelian în 2017, informează agerpres.ro.

Citește și: Fostul vicepreședinte PMP, denunț la Parchetul General împotriva lui Băsescu

Cazul datează din 2004, când trei firme având legături cu asociaţia israeliană Ateret Cohanim au achiziţionat, printr-un contract emfiteotic, trei imobile ale Bisericii Ortodoxe Greceşti – hotelul Petra, hotelul Imperial şi un imobil rezidenţial din Oraşul Vechi, în sectorul Porţii Jaffa.

Într-un comunicat emis marţi, arhiepiscopul de Sevastia (în nordul Cisiordaniei ocupate) al Patriarhiei de la Ierusalim a denunţat decizia ca ‘ilegală şi ilegitimă’.

‘Confiscarea unor proprietăţi istorice de la Poarta Jaffa de către organizaţiile de colonişti extremişti este o nouă catastrofă care se adaugă catastrofelor şi loviturilor suferite de prezenţa creştină în Oraşul Sfânt’, a arătat arhiepiscopul Atallah Hana, chemând la desfăşurarea de acţiuni paşnice pentru a determina anularea achiziţiei.

Patriarhia de la Ierusalim a acţionat în justiţie asociaţia Ateret Cohanim, motivând că aceste achiziţii au fost încheiate ilegal şi fără autorizare din partea sa. ‘În lipsa probelor privind comiterea unor ilegalităţi, considerăm că tribunalul a avut dreptate să valideze respectiva vânzare’, afirmă Curtea Supremă în verdictul său.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *