Șansa Roșiei Montane de a intra în UNESCO este la un pas de a fi periclitată chiar de actualul guvern liberal

Cu toate că liberalii au promis, chiar în programul de guvernare, că vor trimite acest dosar la UNESCO, iată că lucrurile nu stau deloc așa.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a răzgândit. Oficialul a afirmat că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, dar că o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmează a fi luată la nivelul Guvernului.

În aceste condiții, pe internet a fost lansat un apel adresat liberalilor, în frunte cu premierul Ludovic Orban, prin care acesta este somat să semneze pentru UNESCO.

„Poate te întrebi cum explică cei din guvern intenția de a nu trimite dosarul la Unesco. România a fost dată în judecată de firma canadiană supărată că nu mai poate distruge natura și patrimoniul pentru a extrage aur.

Șansele lor de a câștiga sunt minime, dar, tocmai pentru asta, lobbyiștii industriei miniere au lansat un zvon la fel de toxic ca cianura.

Ei zic că am avea de suferit în procesul de arbitraj dacă intră Roșia Montană în UNESCO și cei de la guvern dau semne că i-ar crede. Dar aceasta e o minciună mai mare decât craterul pe care vor să-l facă cei de la GOLD în Apuseni.

O spune chiar Marcos A. Orellana, profesor la George Washington University School of Law: “Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”.

Dosarul de includere a Roșiei Montane în UNESCO a fost depus, în 2017, de guvernul Cioloș. A făcut-o în ultimul moment, doar în urma presiunii publice. Un an mai târziu, Guvernul Dăncilă a blocat procesul, spre stupefacția lumii întregi. De obicei guvernele merg la dezbaterile UNESCO pentru a promova o cauză. Guvernul PSD a scris o pagină rușinoasă de istorie și a cerut UNESCO să nu includă Roșia Montană în patrimoniul mondial. Dosarul a fost retras. Acum, guvernul Orban folosește aceleași argumente ca Viorica Dăncilă și vrea să amâne pentru la anul redepunerea dosarului.“, se mai precizează în apelul postat de declic  și care circulă pe net.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *