Rafila vorbește despre începerea școlilor

Prof.Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că a văzut proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii ce prevede purtarea măştii de către elevi la şcoală şi instalarea de separatoare în sălile de clasă.

„Ştiți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile.

Alternative întotdeauna există… Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este… O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a menţionat dr. Rafila.

„Îmi arătați aici o mască la un copil, pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare.

Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a precizat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii, însă „acum e târziu”.

„Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii. Asta trebuie să fie ținta acestui program care își propune să minimalizeze transmiterea infecției în școli”, a explicat medicul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *