Putin cere retragerea din Siria a tuturor forțelor armate străine neautorizate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cere retragerea tuturor forțelor militare neautorizate, care operează pe teritoriul Siriei fără autorizația președintelui sirian, Bashar al Asad, informează EFE, preluat de Agerpres.

„Toate forţele militare străine aflate în prezent în Siria care operează fără autorizarea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad trebuie să se retragă din această ţară.”, a declarat sâmbătă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează EFE.

„Toţi cei care se află ilegal pe teritoriul oricărui stat, în acest caz în Siria, trebuie să abandoneze aceste zone. Este valabil pentru toate ţările”, a insistat Putin într-un interviu acordat posturilor de televiziune RT, Arabik Sky News şi Al Arabiya.

Președintele de la Kremlin a adăugat că, dacă viitorul guvern legitim al Siriei decide că nu mai are nevoie de prezenţa forţelor armate ruse, „atunci acest lucru va fi valabil şi pentru Rusia, bineînţeles”.

Putin a menţionat că este vorba despre un subiect pe care Rusia îl dezbate cu Iranul, Turcia şi inclusiv cu SUA.

„Este un lucru pe care îl spun deschis colegilor noştri: teritoriul Siriei trebuie eliberat de prezenţa militară străină, iar integritatea teritorială siriană trebuie restaurată”, a insistat Putin, care urmează să efectueze în scurt timp vizite în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite.

Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, a început în septembrie 2015 o operaţiune militară în această ţară, la solicitarea Damascului, însă a efectuat două retrageri parţiale ale forțelor sale militare, în martie 2016 şi în aprilie 2017. Totodată, pe teritoriul Siriei se mai află militari din SUA, Iran şi Turcia, conform sursei precizate, Agerpres.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *