PSD acuză că ”PNL continuă manipularea”

PSD acuză, luni, că ”PNL continuă manipularea”, în legătură cu posibilitatea de a lucra până la vârsta de 70 de ani, social-democrații spunând: ”Păi, dragi români, nici astăzi nu vă opreşte nimeni să lucraţi după vârsta de pensionare”.

„PNL continuă manipularea, spunând că majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani este „opțională”!
Păi, dragi români, nici astăzi nu vă oprește nimeni să lucrați după vârsta de pensionare! Dar acum, dacă veți lucra după 65 sau 63 de ani, veți lua atât pensia la care aveți dreptul, cât și salariul pentru care munciți. Amândouă!
În varianta PNL, VEȚI FI OBLIGAȚI să „optați”: ori stați acasă și vă luați pensia ori, dacă mergeți la lucru, vă luați doar salariul!
Prin urmare, varianta PNL nu este o opțiune, ci o CONSTRÂNGERE. Să renunțați fie la pensie, fie la salariu! Atât pentru bugetari, cât și pentru cei din privat!”, este mesajul transmis de PSD.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat joia trecută că o eventuală creștere a vârstei de pensionare, la alegere, ar avea un impact mai mult în sistemul public decât în cel privat, precizând că „merită” o dezbatare pe marginea acestui subiect.

„Merită să facem mai întâi o dezbatere. Merită să vedem cum îmbrățișează societatea și care sunt reacțiile pe care aceasta ni le dă cu privire la o eventuală măsură. Suntem departe de a lua o decizie, dar văzând de la nivel european o tendință a țărilor membre UE de a genera o schimbare în această privință m-am simțit datoare să documentăm și noi astfel încât pe măsură ce se conturează propuneri, scenarii, le vom scoate în dezbatere. În funcție de cum reacționează societatea, se vor trece la măsurile care se impun. Ceea ce știu de la începutul acestei documentări e că o eventuală decizie pe acest subiect are de fapt un impact în sistemul public mai mult decât îl are în sistem privat. Astăzi și în sistemul privat poți să ajungi cu o înțelegere cu cel cu care lucrezi dacă are nevoie de serviciile tale și să ți le ofere în continuare”, a spus Violeta Alexandru.

Raluca Turcan a spus, miercuri, că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani.

„În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a afirmat miercuri Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Joia trecută, Turcan a revenit, explicând că guvernul nu intenționează majorarea obligatorie a vârstei de pensionare, ci doar introducerea în lege a posibilității ca angajații de la stat să poată opta să își continue activitatea.

”Sunt persoane care vor să-și continue activitatea și care ne-au spus că există foarte multe aspecte de natură birocratică. De exemplu, prelungirea poate fi făcută doar pentru 3 ani și cu acordul instituției. Dacă există oameni care vor să-și continue activitatea și după vârsta legală de pensionare, de ce să nu o poată face?”, a declarat Raluca Turcan.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *