PROTOCOALELE de colaborare ilegală între instituții

Publicația New Europa a condamnat preocupările privind sistemul judiciar puternic politizat, neglijarea normelor statului de drept şi practici judiciare arbitrare au condus la situaţia în care România ar putea fi nevoită să adopte amnistie în cazul persoanelor condamnate pentru acte de corupție.

„Instituţiile guvernamentale din România ar putea analiza posibilitatea amnistiei în cazurile care s-au finalizat cu condamnări pentru acte de corupţie în timpul mandatului Laurei Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Situaţia intervine după ani de acuzaţii privind practici în culise şi tactici deviante folosite pentru atingerea impresionantei rate a condamnărilor de 92%. Preocupările privind sistemul judiciar puternic politizat, neglijarea normelor statului de drept şi practici judiciare arbitrare au condus la situaţia în care unii oficiali guvernamentali iau în considerare o astfel de măsură dramatică”, scrie publicaţia New Europe, notând că „înlăturarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA ridică semne de întrebare în legătură cu siguranţa condamnărilor obţinute în mandatul său”.

Într-un editorial publicat în Conservative Home, lordul Robathan, fost ministru britanic al Forţelor Armate, nota că demiterea Laurei Kovesi a lăsat „România la răscruce”, având acum „libertatea de a reduce preocupările asupra unui sistem judiciar politizat” şi de a trece la unul care „conferă prioritate persoanelor şi statului de drept”. Referindu-se la caracterul condamnărilor din timpul mandatului Laurei Kovesi, lordul Robathan observa că, „din păcate, multe condamnări pentru cazuri de corupţie lăudate anterior ar putea fi o consecinţă a corupţiei şi colaborării ilegale între autorităţi, adesea în detrimentul drepturilor omului, a drepturilor civile şi independenţei justiţiei”, scrie mediafax.ro.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *