Protest de amploare împotriva puterii în Belarus (VIDEO)

Protest de amploare împotriva puterii în Belarus, dar și o demonstrație pro-guvernamentală, la care muncitori ar fi fost aduși cu forța.

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, la „Marșul libertății”, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko

La manifestaţia pro-Lukaşenko, preşedintele le-a spus oamenilor că eventuale noi alegeri, după cum cere NATO, ar face ca Belarusul să “moară ca naţiune”. “În ciuda tuturor dificultăţilor, am construit o ţară frumoasă împreună. Cui aţi decis să i-o cedaţi? Dacă vrea cineva să predea ţara, nu o voi permite nici mort”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko, potrivit rt.com. “Aţi venit aici pentru ca, pentru prima dată într-un sfert de secol, să vă puteţi apăra ţara, independenţa, soţiile, surorile şi copiii”, a mai spus preşedintele belarus, conform BBC.

Lukaşenko a mai afirmat că opoziţia “s-ar târî ca şobolanii afară din gaură” dacă nu ar fi suprimată de această dată. “Acesta va fi începutul sfârşitului vostru. Veţi îngenunchea ca Ucraina şi alte ţări şi vo veţi ruga Dumnezeu ştie cui”.

Tot duminică, sute de persoane au venit în oraşul Gomel, din Belarus, la înmormântarea unui tânăr care a fost arestat în timpul protestelor împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi apoi a murit la spital.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică lui Lukaşenko, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pact militar colectiv din care ambele fac parte dacă va fi necesar, informează Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Kremlinul a susținut că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru.

Lukaşenko a spus că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele Belarusului şi că ţările vecine îi cer imperativ să organizeze noi alegeri, ceea ce el a refuzat să facă. NATO respinge acuzațiile.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *