Propunere legislativă de înăsprire a pedepselor pentru agresiuni asupra polițiștilor, jandarmilor și personalului medical

O propunere legislativă pentru înăsprirea pedepselor pentru cei care comit acte de agresiune asupra poliţiştilor, jandarmilor, personalului medical sau didactic, asupra poliţiştilor din penitenciare, a fost depusă de mai mulți parlamentari, scrie Agerpres.

Proiectul modifică în acest sens Legea nr.286/2009 prind Codul penal şi a fost iniţiat de 10 deputaţi PMP şi de la minorităţi, printre care Petru Movilă, Marius Paşcan, Ionuţ Simionca, Robert Turcescu, Adnagi Slavoliub.

Sunt prevăzute înăsprirea pedepselor pentru cei care comit acte de agresiune asupra poliţiştilor, jandarmilor, personalului medical sau personalului didactic aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu atribuţiile de serviciu, precum şi includerea poliţiştilor din penitenciare în această categorie.

Sunt vizaţi şi cei care comit acte de ameninţare, lovire sau alte violenţe asupra acestor categorii de personal, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, articolul 257 privind ultrajul se modifică astfel încât faptele comise asupra unui poliţist, jandarm, poliţist de penitenciar, personalului medical sau didactic se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale căror limite speciale se dublează.

Iniţiatorii apreciază că înăsprirea regimului sancţionator pentru ultraj va conduce pe termen scurt la descurajarea actelor de agresiune asupra autorităţii statului, iar pe termen lung va duce la scăderea infracţionalităţii în general.

În prezent, ultrajul se sancţionează majorând cu 50% pedeapsa ce se aplică pentru infracţiunea respectivă, iar proiectul prevede pedepsirea celor care comit infracţiuni de ultraj cu un spor de 100%, mai menţionează aceştia.

De asemenea, iniţiatorii menţionează că măsura introducerii poliţiştilor de penitenciare în aceste categorii de personal este „una de echilibru”, întrucât „sunt cei mai expuşi dintre funcţionarii publici în faţa persoanelor care au comis fapte penale cu violenţă”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional, conform sursei precizate.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *