Proiect de lege: Închisoare pentru șoferii băuți, care provoacă accidente mortale

Senatorul Robert Cazanciuc a înregistrat, joi, un proiect care prevede interzicerea suspendării pedepselor pentru șoferii care, băuți sau sub influența substanțelor interzise, se fac vinovați de producerea unor accidente mortale. 

Senatorul Robert Cazanciuc a înaintat o propunere legislativă care interzice acordarea unor pedepse cu suspendare pentru șoferii care, băuți, sub influența drogurilor sau cu permisul suspendat, se fac răspunzători de producerea unor accidente rutiere mortale.

“Deși numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendința este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori – în creștere constantă în ultimii 10 ani. În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni între uciderea din culpă, în condițiile art 192 alin. (2) și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere  – art. 335 alin. (1) – (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementată la art. 336 alin. (1) – (3)”, scrie în documentul depus de Cazanciuc.

Senatorul afirmă că riscurile și consecințele nerespectării regulilor de circulație sunt extrem de grave, iar pentru a proteja toți participanții la trafic, este nevoie de măsuri mai dure.

„Sunt convins că vom contribui la conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile si consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulatie. Este o măsură care ne va proteja pe noi toți, dar mai ales pe cei care ar putea sa îi impiedice pe cei care ar intenționa să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis”, a menționat Robert Cazanciuc, cu ocazia înregistrării propunerii de completare a Codului Penal, la Senat.

Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește pierderea de vieți omenești, în accidente rutiere.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *