Profituri uriașe pentru Transelectrica

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, aflată în proprietatea statului român, a înregistrat în primul semestru al anului 2020 un profit net de 116 de milioane de lei, de aproape de patru ori mai mare decât cel din prima jumătate a anului trecut.

Rezultatul financiar pozitiv a fost obținut ca urmare a asumării unor măsuri de reformare şi de reaşezare a societăţii în acord cu actuala conjunctură economică. De asemenea, CNTEE Transelectrica SA a înregistrat în S1 2020 o îmbunătăţire din punct de vedere al profitabilității activităţii comparativ cu S1 2019. Astfel, profitul total din activitatea de exploatare a înregistrat o creștere cu 108 milioane lei față de primul semestru al anului precedent, în principal pe fondul reducerii costurilor operaționale (inclusiv amortizare).

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), în S1 2020 compania a obţinut rezultate financiare comparative cu S1 2019, înregistrând o scădere nesemnificativă determinată, în principal, de scăderea cu 8% a veniturilor din transport și a altor venituri pe piaţa de energie şi provenită din diminuarea cantității de energie electrică livrată consumatorilor. Scăderea se datorează atât impactului generat de pandemia COVID19, dar și reducerii tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE.

Contextul primului semestru al anului 2020 a fost unul dificil, însă managementul CNTEE Transelectrica SA, în calitate de Operator de Transport și de Sistem, a implementat un set de măsuri de urgenţă pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Prin deciziile de management şi măsurile dispuse în prima jumatate a acestui an, compania nu a înregistrat efecte negative și a asigurat continuitatea activității în condiții de siguranță, precum și continuitatea obiectivelor investiţionale ale companiei.

Pe segmentul activităților cu profit zero, S1 2020 înregistrează o creștere financiară de 103 milioane lei faţă de pierderea de -58 milioane lei înregistrată în S1 2019. În semestrul I 2020, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o creștere de 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 (343 milioane lei la 30 iunie 2020, față de 295 milioane lei la 30 iunie 2019). Această creştere a fost determinată de majorarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, în condițiile diminuării cantității de energie electrică livrată consumatorilor şi concomitent cu scăderea cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în S1 2020, comparativ cu cele din perioada aferentă anului 2019 (298 milioane lei în S1 2020, comparativ cu 353 milioane lei S1 2019).

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *