Procurorul Bogdan Pîrlog atacă decizia CSM

Procurorul Bogdan Pîrlog a precizat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a contestat respingerea candidaturii sale pentru șefia Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precizând că are o vechime în muncă de 18 ani și 8 luni.Decizia Consiliului Superior al Magistraturii a fost atacată în instanța de contencios administrativ.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, joi, că procurorii Adina Florea și Sorin-Eugen Iasinovschi au fost admiși pentru participarea la selecția pentru șefia Secției Speciale deoarece aceștia întrunesc condițiile legale necesare.

Bogdan Pîrlog a fost respins deoarece nu deține vechimea efectivă de 18 ani în funcția de procuror.

Procurorul Bogdan Pîrlog este cel care a demarat dosarul împotriva jandarmilor pentru violențele de la protestul din 10 august din Piața Victoriei și deține actualmente funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

În proiectul său, procurorul Bogdan Pîrlog arată că prevederile legislative care au dus la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție încalcă Constituția. El citează rapoartele MCV, GRECO și cel al Consiliului Europei. Primul obiectiv din proiectul depus pentru șefia Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) este sistarea imediată a activității Secției.

„Obiective operaţionale pentru viitorul mandat, ținând cont de cele expuse:
– Sistarea imediată a activității Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca urmare a constituirii nelegale a acesteia.
– Sistarea imediată a activității procuroriilor din cadrul secției ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare.
– Restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal.
– Restituirea dosarelor nou formate către parchetele competente potrivit legii.
– Sesizarea unităților de parchet competente a efectua urmărirea penală față de procurorii din cadrul secției, care au comis infracțiuni în activitatea desfășurată în cadrul secției (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)”, se arată în proiectul procurorului Bogdan Pîrlog.

Procurorul Adina Florea este, în prezent, adjunctul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), iar Iasinovschi vine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *