Pro România pune Guvernul la treabă în scandalul pestei porcine

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România) a transmis astăzi un comunicat de presă în care cere Guvernului ”să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei rămași șomeri în urma crizei pestei porcine”. Rebega, care este membru în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, apreciază că Guvernul ”se confruntă cu o dublă criză în cazul pestei porcine africane și nu pare pregătit să gestioneze niciunul din aspectele ei. Există, pe de o parte, responsabilitatea de a opri focarele de infecție și de a asigura despăgubirile necesare pentru că fermierii afectați și-au pierdut mijloacele de trai. Deocamdată, pesta porcină se răspândește, iar despăgubirile trebuie asigurate din bugetul de stat, pentru că, așa cum comisarul pentru Agricultură a transmis prin scrisoarea pe care mi-a adresat-o, banii europeni erau destinați prevenirii apariției și răspândirii pestei porcine, iar în lipsa acestor măsuri, care nu au fost adoptate de Executiv, responsabilitatea, așadar și plata despăgubirilor, aparține autorităților române”.

Dar, mai spune europarlamentarul Pro România, ”pesta porcină mai lasă în urmă o gravă problemă a șomajului în cazul fermelor mari care se văd nevoite să își dea afară angajații după sacrificarea porcilor. Iar aceasta este iarăși o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve identificând modalități de a atrage investitorii sau marii angajatori în a prelua forța de muncă din zonă și a oferi astfel o șansă de revenire familiilor care s-au trezit fără veniturile provenite din salarii. Simpla plată a despăgubirilor pentru animale nu rezolvă dispariția locurilor de muncă din agricultură în zonele afectate de pesta porcină, unde mii de români erau angajați ai marilor ferme acum puse în situația de a-și opri activitatea”.

Rebega critică dur Executivul pe motiv că nu a văzut ”nicio propunere și nicio grijă a Guvernului pe această temă, deși e clar că pesta porcină lasă în urmă un dezastru economic și un șomaj ridicat. Sunt convins că Guvernul are tot interesul să închidă subiectul, eventual să plătească despăgubirile și apoi să uite de consecințele economice ale crizei asupra zonelor afectate. Dar responsabilitatea sa nu se oprește aici. Rămân, în urmă, familii întregi fără venituri și fără mijloace de trai. Guvernul trebuie să intervină în acele zone și să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei care au rămas pe drumuri ca urmare a epidemiei. Așteptarea ca media să uite de subiect, iar oamenii să rămână abandonați și să se descurce pe cont propriu, nu ar face cinste niciunui Guvern, indiferent de orientare, darămite unuia care se pretinde social-democrat!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *