Papa Francisc vine în România

Vizita Papei Francisc în România a determinat autorităţile să ia măsuri de securitate speciale, dar şi să instituie restricţii de trafic în oraşele pe care Sanctitatea Sa le vizitează. Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la evenimentele publice ale Papei Francisc, fiind luate măsuri pentru ca pelerinii să ajungă la timp, în siguranţă, să poată asista în cele mai bune condiţii la slujbe şi să nu se producă evenimente neplăcute, scrie news.ro.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Între cele mai importante momente se numără ceremonia din Catedrala Naţională, la care va participa alături de Patriarhul Daniel, Sfânta Liturghie de la Catedrala Sfântul Iosif, unde va ţine o predică, Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc şi Divina Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu beatificarea şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Peşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu vor fi prezenţi la Catedrala Naţională, vineri, la ora 17.00.

Organizatorii vizitei Papei Francisc în România au transmis recomandări pentru cei care doresc să asiste la evenimentele publice şi îi sfătuiesc să ajungă din timp, întrucât accesul se face doar după trecerea prin filtrele de securitate. S-au stabilit rute de acces, zone de parcare şi centre de informare în toate oraşele în care Papa Francisc are evenimente publice la care sunt aşteptaţi foarte mulţi credincioşi.

”Accesul la toate evenimentele publice se va face după derularea măsurilor de verificare în filtrele de securitate amplasate în zonă. Cei care vor să asiste la evenimente sunt rugaţi să-şi planifice bine călătoria, să sosească din timp în zonele de acces, pentru a evita aglomeraţia şi a trece în timp util prin filtrele de securitate”, au transmis organizatorii.

„Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităţilor de la faţa locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situaţii de urgenţă, să anunţe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112”, se arată într-un comunicat de presă transmis de IGSU.

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc; pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale); în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolică; în parcarea de lângă Prefectură; pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

În Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim-ajutor: la gara CFR; în curtea Spitalului Municipal Blaj; în curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848; la Capela „Barbu Lăutaru”; la Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii; lângă scena din Câmpia Libertăţii.

„Ne aşteptăm la un aflux foarte mare de pelerini în Capitală, vor fi pelerini din ţară şi din afara graniţelor, aproximativ 50.000 de persoane vor asista la evenimentele incluse în program. Pe durata vizitei pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Noua Catedrală Ortodoxă a Neamului şi Catedrala Româno-Catolică Sfântul Iosif”, a spus primarul general Gabriela Firea.

De asemenea, s-a stabilit că Poliţia Locală va contribui cu efective sporite atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate.

Totodată, Societatea de Transport Bucureşti a deviat parţial 18 de linii de autobuze care au traseu în zonele pe unde trec oficialii şi va suplimenta numărul de mijloace de transport în comun care funcţionează în zonele gărilor, autogărilor şi aeroporturilor, pentru o reducere a timpului de aşteptare în staţii.

În ceea ce priveşte curăţenia, primarul general a solicitat operatorilor de salubrizare să-şi intensifice activitatea şi să aibă în vedere salubrizarea permanentă a zonelor centrale şi a celor unde au loc manifestări. Astfel, numărul operatorilor şi utilajelor destinate salubrizării stradale va fi suplimentat în toată perioada. De asemenea, vor fi amplasate suplimentar toalete ecologice şi coşuri destinate colectării deşeurilor.

„Ca şi în cazul inaugurării Catedralei Mântuirii Neamului, am susţinut, prin intermediul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, mediatizarea acestor evenimente, prin amplasarea unui ecran de mari dimensiuni în zona 13 septembrie. De asemenea, pentru prima dată, cele două drapele de mare pavoaz, al României şi al statului Vatican, vor fi arborate în ansamblu, sub arcada bolţii Arcului de Triumf”, a mai spus Firea.

Nouă puncte de acces pentru 19 sectoare dedicate pelerinilor care vor asista la Sfânta Liturghie, în Bucureşti

Nouă puncte de acces pentru 19 sectoare dedicate pelerinilor au fost stabilite pentru ziua de vineri, când Papa Francisc se va afla la Bucureşti unde va prezida Sfânta Liturghie la Catedrala Sf. Iosif.

Catedrala Sf. Iosif, strada General Berthelot, strada Luterană, Piaţa Ateneu, Piaţa „George Enescu”, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă al României şi Calea Victoriei sunt sectoarele stabilite.

Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) a început duminică distribuirea biletelor gratuite pentru evenimentul „Papa la Bucureşti”, atât în format tipărit, cât şi electronic. Biletele oferă acces la pelerinajul organizat pentru Sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc în Catedrala Sf. Iosif, vineri, la ora 18:10.

Odată intraţi în zonele special amenajate, pelerinii vor avea acces permanent la următoarele facilităţi: toalete, coşuri de gunoi, puncte de prim ajutor şi alimentare cu apă. Sunt permise gustările la pachet şi apa, în cantităţi rezonabile. Toţi pelerinii sunt rugaţi să aibă o ţinută vestimentară decentă, în conformitate cu condiţiile meteo, şi un comportament adecvat acestui tip de eveniment.

Persoanele în vârstă şi bolnavii sunt rugaţi să aibă asupra lor tratamentele medicamentoase necesare şi să anunţe eventualele impedimente pentru o bună participare la eveniment. Persoanele cu dizabilităţi şi familiile cu copii mici care au anunţat că au nevoie de cărucioare sunt repartizate într-un sector special amenajat pentru acces, în limita spaţiului disponibil.

Aproximativ 25.000 de persoane s-au înscris pentru a participa la Sfânta Liturghie ce va avea loc, vineri, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, potrivit lui Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Începând cu ora 18.10, Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie. El va porni apoi, cu papamobilul, de la Catedrala Sf. Iosif spre Piaţa Revoluţiei.

Traficul va fi restricţionat pe mai multe străzi din jurul catedralei, începând cu ora 11.00, iar Calea Victoriei, începând cu ora 16.00. Riveranii sunt rugaţi să nu îşi parcheze maşinile de pe străzile vizate. În caz contrar, ele vor fi mutate şi nu va exista o contravenţie.

Sfânta Liturghie va începe la ora 18.10 şi va dura aproximativ 1 oră şi 20 de minute. Suveranul Pontif va părăsi Catedrala, va urca în papamobil şi va ieşi în strada General Berthelot, apoi va merge pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

Două scene vor fi amenajate în curtea Catedralei Sf. Iosif şi în Piaţa Ateneului. Aici vor avea loc momente artistice susţinute de grupuri parohiale, bandul grupului de tineret, va putea fi vizionat programul Sfântului Părinte prin Bucureşti, pentru care va exista o regie video şi semnalul TVR, broadcasterul oficial.

În timp ce şi după trecerea Papei prin Piaţa Revoluţiei „pregătim un program artistic cu suprize, un dar pentru oraş, nu doar pentru catolici”, a spus Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Dintre cele dezvăluite marţi se numără recitalurile Corului Madrigal, Corului de copii Cantus Mundi, Orchestrei Simfonice Bucureşti alături de dirijorul Andrei Tudor şi al Monicăi Anghel.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *