Oraș vechi de 5 mii de ani, descoperit în Israel

Un oraș vechi de aproximativ 5 mii de ani a fost descoperit în Israel, și prezentat duminică, de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (AIA), ca fiind cel mai mare dintre vestigiile Epocii Bronzului, din Orientul Apropiat, scrie AFP, preluat de Agerpres.
„Avem de-a face cu o construcţie urbană imensă, planificată, cu străzi care delimitează zonele de locuire de spaţiile publice„, a precizat pentru AFP Yitzhak Paz, unul dintre arheologii responsabili de săpături.

Prin amploarea construcţiei, avem de-a face cu o descoperire importantă din Orientul Apropiat pentru perioada Epocii Bronzului, a precizat acesta.

„În Esur (în apropiere de oraşul Hadera) se află cel mai amplu şi mai important sit (din Epoca Bronzului), cu dimensiunea de 650 de dunami (0,65 kilometri pătraţi), adică dublu faţă de ceea ce cunoaştem”, a explicat un alt arheolog, Itai Elad.

Un număr cuprins între 5.000 şi 6.000 de locuitori ”trăiau aici de pe urma agriculturii şi a comerţului’‘, potrivit estimărilor, a precizat Yitzhak Paz, care a mai menţionat că situl a fost abandonat în al treilea mileniu înaintea erei noastre din motive necunoscute.

Potrivit arheologilor, în urma săpăturilor ce au avut loc pe parcursul a peste 10 ani, a mai fost găsită o altă localitate cu o vechime de 7 mii de ani, dar de dimensiuni mai mici, un cimitir și un templu, precum și fortificații lungi de 20 metri și înălțimea de 2 metri, scrie agerpres.

Specialiștii spun că ar fi vorba despre primele urbe, care la vremea respectivă se aflau pe teritoriul numit Canaan.

În perimetrul sitului au fost descoperite circa patru milioane de fragmente, a precizat arheologul Itai Elad, provenind din obiecte ceramice, unelte din silex şi vase din piatră şi bazalt, o parte dintre acestea provenind din Egipt.

Au fost descoperite şi alte vestigii precum figurine rare cu chip uman sau de animal.

Am găsit oseminte de animale arse într-un bazin din piatră situat în interiorul unui templu, precum şi în împrejurimi, dovada unor ofrande ritualice”, a precizat Itai Elad pentru AFP.

Săpăturile din perimetrul sitului au fost realizate cu ajutorul a 5.000 de tineri înaintea demarării construcţiei unui nod rutier de compania naţională de transport Netivei Israel.

În urma descoperirilor arheologice, compania de transport a decis să-şi modifice planurile în scopul conservării sitului, scrie Agerpres.

 

 

sursa foto: evenimentulistoric.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *