Ochii albaștri din Guvernul Orban– lista miniștrilor cu „pedigree” de siguranță națională

Ochii albaștri din Guvernul Orban– lista miniștrilor cu „pedigree” de siguranță națională. Un titlu explicit pentru un articol și mai explicit, postat pe site-ul romaniacurata.ro

Autorul, Adrian Popescu, scrie că „Peste jumătate dintre membrii Guvernului Orban, propus și care urmează a fi supus votului de învestitură luni, au studii în domeniul securității și apărării naționale ori legături sau simpatii cu zona gradelor și treselor. Vă punem în față această evidență după ce săptămâna trecută lansam către cititorii România Curată o provocare cu și despre eventual guvern:

A se număra câți dintre miniștrii propuși în Guvernul (eventual) Orban au studii la oricare dintre academiile militare, de apărare și informații.

O cifră exactă nu am primit de la cititori, însă am recepționat (ca să păstrăm tonul adecvat subiectului) mai multe păreri interesante, începând cu studiile la Moscova ale unor membri ai cabinetului Orban și terminând cu apetența unora de a fi „primii la ciolan”. Măi, chiar așa, ce guvern suplu are un scaun de demnitar fără portofoliu, dar cu rangul și toate beneficiile de membru al Guvernului?

Oricum, vezi perechile de ochi albaștri numai uitându-te în CV-urile miniștrilor. A nu se înțelege că îi acuzăm de vreo colaborare cu Securitatea veche sau cu actualele servicii, Doamne ferește! Totuși, e interesant ce pedigree general poartă acest Guvern Orban!

Raluca Turcan (vicepremier): Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, Curs postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale: Securitate şi Bună Guvernare (2011).

Bogdan Aurescu (externe): Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2001);

Marcel Vela (MAI): un obișnuit al cursurilor și sindrofiilor de securitate națională ale New Strategy Center

Nicolae Ciucă (MApN): înalt militar, Șef al Statului Major al Forțelor Terestre;

Virgil Popescu (economie): studii postuniversitare la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu” (2008); Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Colegiul Național de Apărare (2005); membru în echipa proiectului „Centru pilot eLearning pentru dezvoltarea si distribuirea de continut digital in domeniul securitatii nationale si managementului crizelor” (MEN – ANCS).

Cătălin Predoiu (justiție): pe vremea când era ministru al Justiției s-au pus bazele cooperării între servicii și parchete. La audierile de zilele trecute, Predoiu a admis că percepția publică este negativă vizavi de protocoalele secrete dintre SRI și procurori, însă afirmă că „numai un studiu bazat pe date concrete si cifre oficiale poate stabili daca a fost vorba de o incalcare sistematica sau acte izolate.” La cum a scăldat-o, mare lucru să nu se întoarcă era protocoalelor!

Monica Anisie (educație): deține un atestat de la Academia Națională de Informații – OSCINT pentru Management educațional preuniversitar (2011).

Ionuț Stroe (tineret și sport): absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2013) și al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (2010).

Lucian Bode (transporturi): absolvent al cursului de “Securitate şi bună guvernare” de la Colegiul Naţional de Apărare “Carol I” (2011); masterat în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană- Univ. Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (2011).“

Articolul integral poate fi citit pe romaniacurata.ro.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *