Noul Codului Silvic a fost aprobat cu unanimitate de voturi

Ministerul Mediului a anunțat că noul Cod Silvic, care prevede, printre altele, că furtul de arbori intră sub incidența penală indiferent de prejudiciu, a fost adoptat de Parlament și va intra în vigoare imediat după promulgare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat, miercuri, de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi.

„Astăzi am câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În urmă cu foarte puțin timp, Parlamentul a aprobat proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgență această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia. Mă bucur că mesajul nostru a avut rezonanță și că parlamentarii au înțeles că protejarea pădurilor este o prioritate dincolo de interese și calcule politice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Amendamentele din noul Cod Silvic preved, printre altele, că furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu, că tirurile sau camioanele cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate, că tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale sau că avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn.

Conform comunicatului, Ministerul va continua să implementeze măsuri pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale: implementarea noului SUMAL, achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *