Ministrul Toader, şocat de operativitatea CSAT sub tandemul Iohannis-Cioloş

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că Ordonanța 6 din 2016, cea care a stat la baza protocolului încheiat în același an între PÎCCJ și SRI, a fost avizat de CSAT și de Serviciul de Informații, aspect pe care, spune el, nu l-a mai întâlnit până în prezent.

„Ordonanța care a permis constituirea acestor echipe mixte, încheierea protocoalelor a primit aviz de la SRI, de la CSAT. (…) A primit aviz și de la CSAT. L-a cerut și l-a primit. Așa scrie în documentație. 10 martie 2016, am făcut public. Pe 10 l-a cerut, pe 10 l-a primit. Se numește operativitate și loialitate față de valorile constituționale, cu ghilimelele de rigoare. (…) Nu pot pretinde că le-am auzit pe toate, dar de așa ceva nu am mai auzit”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Directorul SRI Eduard Hellvig a spus, la finele lunii august, că a încheiat protocolul secret din 2016 în baza legii şi că l-a denunţat la scurt timp pentru că putea să aplice legea şi fără a se stabili prin protocol relaţionarea dintre Parchet şi Serviciu.

Trebuie să fii rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns cu protocoalele, în condiţiile în care am ordonat auditul cu privire la existenţa protocoalelor înainte ca subiectul să fie în dezbatere publică. S-a presupus că e un abuz al SRI. Personal, înţeleg ce înseamnă abuzul statului împotriva cetăţenilor săi şi voi lupta până în ultima zi împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face.(…) De ce l-am semnat? Ordonanţa 6 din 2016 a impus să semnăm protocolul cu instituţiile statului pentru exercitarea atribuţiilor noastre. De ce l-am denunţat? Am spus mai devreme, auditul intern a arătat că putem să ne exercităm atribuţiile în baza legii fără aceste protocoale asigurând securitatea naţională a României. Personal, nu am nimic de ascuns. E un proces de transparenţă şi normalitate pe care l-am iniţiat chiar dacă legea nu ne obliga acest lucru”, a declarat Eduard Hellvig, directorul SRI, într-o declarație de presă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *