Mii de porci uciși preventiv la Giurgiu, din cauza focarelor de pestă africană

Pestă porcină a fost descoperită în județul Giurgiu, unde conform informațiilor date de directorul adjunct al DSV Giurgiu, Claudiu Șerban, au fost identificate în 62 de sate,  peste 220 de focare de pestă porcină africană, scrie Agerpres.ro
În judeţul Giurgiu au fost depistate un număr de 220 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei din 62 de sate, trei în exploataţii comerciale cu număr redus de capete şi cinci în ferme cu mii de capete, respectiv un focar la Letca, trei focare la Hereşti şi unul la o fermă din Cetatea”, a declarat directorul adjunct al DSV Giurgiu, conform aceleași surse.

Directorul adjunct al DSV  spune că până acum au fost înregistrate 929 de capete de porci morţi în urma manifestării bolii, 1.810 porci au fost ucişi în focare şi peste 7.200 de porci au fost ucişi preventiv în 760 de curţi.

Prefectul judeţului Giurgiu, Nina Carmen Crişu, a declarat presei că s-au desfăşurat tot timpul activităţi de prevenire a răspândirii pestei porcine africane şi până acum au fost închise 27 de focare.

„La momentul acesta se desfăşoară şi o campanie de vânătoare pe toate fondurile de vânătoare. În Giurgiu PPA a apărut de la mistreţi, ei au fost primii care au infestat iarba, de asemenea o parte din vină o au şi locuitorii pentru că nu toţi declară cazurile de îmbolnăvire. Avem 37 de unităţi administrative teritoriale afectate dintr-un total de 54 în judeţ şi ucidere preventivă în 19 localităţi. Am făcut mereu întâlniri ale Comitetului de prevenire a bolilor pentru animale, măsuri de prevenţie au fost postate pe toate site-urile publice. Nu mai este o explozie atât de mare în acest moment a PPA. Mai apar până la patru focare pe săptămână, în condiţiile în care am avut şi opt focare pe zi”, a declarat prefectul judeţului Giurgiu, scrie sursa precizată

În judeţ au fost făcute raportări cu porcii ucişi pentru a preveni răspândirea virusului PPA şi populaţia urmează să primească despăgubiri, conform Agerpres.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *