Merkel cedează în scandalul cu Trump

Germania şi-a majorat semnificativ bugetul apărării în acest an, indică surse informate citate vineri de dpa, conform agerpres.ro.

Guvernul federal de la Berlin a anunţat săptămâna aceasta NATO că are în vedere un buget de cheltuieli de 47,32 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere de 5 miliarde de euro faţă de 2018 şi un procent de 1,35% din PIB-ul german.

Această majorare – cea mai semnificativă de la sfârşitul războiului rece – vine pe fondul criticilor insistente pe această temă ale administraţiei de la Washington.

Totodată, potrivit informaţiilor dpa, anul viitor bugetul militar al Germaniei ar urma să crească la 49,67 miliarde de euro, sau 1,38% din PIB. Anul trecut, acest procent a fost de 1,23% din PIB.Administraţia preşedintelui Donald Trump a criticat Berlinul pentru neîndeplinirea obiectivului stabilit în 2014 ca membrii NATO să ajungă în interval de un deceniu la 2% din PIB pentru apărare.

Luna trecută, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, s-a angajat că ţara sa îşi va majora bugetul apărării, la o întâlnire cu omologul său american Patrick Shanahan. „Ştim că Germania trebuie să facă mai mult”, a spus atunci ministrul german.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *