Manifestare interetnică româno-maghiară, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca

Participanții la manifestare, români și maghiari, s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având afișe cu mesaje în cele două limbi precum „Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, „Jandarmeria învrăjbește România”, „Fără manipulare, fără ură”, „Harghita, Covasna, pământ omenesc” sau „Solidaritate împotriva șovinismului”.

Cornel Vîlcu, inițiatorul acțiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare pe care o leagă de rezultatul alegerilor pentru PE, în condițiile în care mai sunt partide care își pot câștiga votanți din asemenea provocări.

„Scopul acțiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există și comunități normale în Ardeal în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care își pot câștiga votanți exclusiv din asemenea provocări, și mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor și dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaționalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Cornel Vîlcu.

Citește și: Un om al străzii, de mai multe zile, doarme pe strada Ștefan Luchian

Sursa foto: mediafax

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *