Maghiarii au făcut un lanț uman, dar românii au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt(VIDEO)

În contextul Sărbătorii Înălțării Domnului, consacrată și ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. Un asemenea ceremonial a avut loc și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, care a fost un subiect încins în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European.

„Este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a precizat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi.

Citește și: Klaus Iohannis intervine în scandalul de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni. De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești. Consiliul Județean Harghita a atras atenția că evenimentul „poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organizatorilor cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

La ora evenimentului, cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti erau ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Reprezentanţii comunităţii maghiare au refuzat să părăsească zona şi au rostit „Tatăl nostru”, iar cei ai comunităţii româneşti au fluturat steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice şi au scandat „Ruşine să vă fie!”

Instituțiile statului au fost la curent cu mobilizările maghiare și românești pentru ziua de joi, la Valea Uzului și, în acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a transmis următoarele: „Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, a precizat Carmen Dan.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *