MAE l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la București pentru consultări

Cetăţenilor români care iau parte la Marşul Centenarului li s-a interzis să intre în Republica Moldova, a anunţat  Poliţia de Frontieră a republicii.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a luat o primă decizie: MAE a anunțat că ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare.

”Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat, în spiritul dialogului și cooperării care caracterizează relația dintre cele două state, explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România.

MAE a contrazis, marţi, autorităţile din Republica Moldova, susţinând că grupul de români care a fost blocat în PTF Albiţa, nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică în partea românească a punctului de frontieră şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Peste 100 de tineri care merg pe jos în Marşul Centenarului sunt blocaţi la Vama Albiţa de grănicerii moldoveni.

Participanţii la Marşul Centenarului, care a început la 1 iulie din Alba Iulia, şi-au propus ca pe data de 1 septembrie să ajungă la Chişinău, după ce vor trece prin circa 300 de localităţi din România şi Republica Moldova.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *