Lovitură de stat în Yemen, unde Palatul prezidențial a fost capturat de rebeli

Yemen, ţară devastată în ultimii cinci ani de un război civil, s-a cufundată şi mai mult în haos sâmbătă, când luptătorii separatişti au cucerit palatul prezidenţial din Aden, după mai multe zile de confruntări, transmite AFP preluat de agerpres.

Citește și: După românii din Italia, și cei din Germania anunță că nu mai vin la mitingul

Deşi este vorba de o cucerire cu caracter simbolic, deoarece preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi se află în Arabia Saudită, evenimentul marchează o cotitură în confruntările care au zguduit Aden-ul începând de miercuri.

„Am preluat fără lupte palatul de la forţele gărzii prezidenţiale” a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forţei militare separatiste intitulate „Cordonul de securitate”.

Conform informaţiilor furnizate de surse militare şi de securitate, luptătorii separatişti au preluat deja controlul în cursul zilei de sâmbătă şi asupra a trei cazărmi ale forţelor guvernamentale din Aden, unde puterea monarhistă îşi stabilise sediul după ce capitala istorică Sanaa, din nordul ţării, a căzut în mâinile rebelilor Houthi.

Începând de miercuri luptătorii separatişti se luptă cu soldaţii guvernului în condiţiile în care ambii sunt teoretic aliaţi, începând din 2015, în cadrul unei coaliţii conduse de puterea saudită de la Riad şi guvernul emiratez de la Abu Dhabi. Această coaliţie arabo-sunită eteroclită luptă în nordul ţării împotriva rebelilor şiiţi Houthi, susţinuţi de Iran.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *