La o zi după uciderea unui pădurar, altul este bătut cu bestialitate

Unul din pădurarii Ocolului Silvic Moldovița (județul Suceava), a fost atacat în plină zi de un om de afaceri aflat în legături cu mafia lemnului. Incidentul a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce un alt pădurar a fost omorât pentru că intervenise în cazul unei tăieri ilegale în Maramureș, scrie recorder.ro

Răzvan Cenușă, pădurarul atacat, apare în investigația „Pe urmele hoților de lemn”, publicată de Recorder în urmă cu două săptămâni. O parte din neregulile prezentate în material se petreceau chiar în cantonul păzit de el. Ulterior, pădurarul a făcut o cercetare proprie care l-a condus la concluzia că superiorii lui de la ocol erau, cel mai probabil, complici la tăierile ilegale. Cenușă a descoperit că angajați din ocol i-au falsificat semnătura pe mai multe documente silvice, motiv pentru care a sesizat Poliția. Această reclamație a fost percepută de mafia lemnului din zonă ca un act de trădare, scrie sursa precizată.

Patronii locali erau deja în alertă după ce, cu o săptămână în urmă, Georgel Zlei, șeful Ocolului Moldovița și omul lor de încredere, și-a dat demisia în urma dezvăluirilor site-ului Recorder.

Ieri, pădurarul Răzvan Cenușă a fost atacat într-o vulcanizare din Moldovița de către membrul unei familii care exploatează lemn în zonă. Cenușă a fost lovit cu pumnii și umplut de sânge. Am încercat să îl contactăm, dar a fost reticent să vorbească cu presa. Într-o declarație făcută pentru site-ul Asociației Moldovița, Răzvan Cenușă susține că, pe lângă bătaie, a fost și amenințat cu moartea:

„M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”.

Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, spune că, după investigația Recorder, situația a devenit foarte tensionată în zonă:

„Plecarea lui Georgel Zlei din fruntea Ocolului Moldovița nu a fost pe placul clanurilor din comună, care s-au văzut deodată lipsite de omul numărul unu, de o adevărată bază a piramidei tăierilor ilegale. Și de aici, aproape evident, s-a trecut la repercusiuni. Pentru că cine deschide gura, trebuie să plătească în Moldovița”.

Cazul pădurarului Cenușă a ajuns deja la urechea șefilor de la București. Gheorghe Mihăilescu, șeful Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, ne-a declarat că e la curent cu situația de la Moldovița:

„Am aflat că pădurarul a fost bătut de ruda unui patron care lucrează în cantonul lui. Până azi dimineață nu a spus nimic, probabil de frică. Se va face plângere penală”.

Continuarea pe recorder.ro

sursa + foto: recorder.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *