Kelemen Hunor lansează încă un apel public pentru vot DA la referendumul lui Iohannis

Încurajăm comunitatea maghiară ca la alegerile pentru Parlamentul European să voteze cu UDMR, iar la referendum să voteze cu DA la ambele întrebări, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, astăzi, la Satu Mare, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Kereskényi Gábor, preşedintele organizaţiei locale şi cu Pataki Csaba, preşedintele organizaţiei judeţene a Uniunii, conform News.ro.

 

Preşedintele Kelemen Hunor a adăugat că, în afară de UDMR, nicio altă formaţiune nu va reprezenta valorile şi interesele maghiarilor în Parlamentul European, comunitatea maghiară nu este pentru ei o prioritate. „Spun asta nu numai din cauza izbucnirilor naţionaliste – şi subliniez acest lucru – dar şi pentru că, toată lumea, inclusiv partidele româneşti, au alte priorităţi, care sunt absolut raţionale din punct de vedere politic şi electoral, deci nimeni nu va asigura o voce puternică a comunităţii maghiare, în afară de UDMR, indiferent cine ce spune şi cu ce oferte se adresează maghiarilor din România”, a precizat preşedintele UDMR, citat într-un comunicat de presă.

 

„Noi am ales să nu ne implicăm în astfel de jocuri politice şi am acţionat în acest sens. În timp ce partidele româneşti au vorbit despre adversarii lor care trebuie învinşi pe plan intern, fără să intre în dezbaterea problematicii europene. UDMR a vorbit însă despre provocările UE, schimbările care vor urma în cadrul forului comunitar şi soluţiile la problemele reale din acest spaţiu”, a spus Kelemen.

Kelemen Hunor a precizat că România trebuie să rămână în UE şi să aleagă un comportament prin care să nu se apropie neapărat de tendinţele statelor puternice, ci să vadă un viitor şi o oportunitate în cooperarea regională.

„Din perspectiva schimbărilor şi provocărilor care ne aşteaptă, spunem că sunt cele mai importante alegeri europarlamentare de când am intrat în UE. Anii următori vor aduce reforme care sunt foarte necesare şi care vor influenţa şi viaţa noastră de zi cu zi. În primul rând, trebuie să răspundem bine la provocările economice, ar trebui să planificăm împreună, deoarece niciun stat membru, singur, nu poate concura cu puteri economice precum Statele Unite, China şi Rusia”, a subliniat preşedintele UDMR.

O altă provocare majoră o reprezintă politica de securitate: ”Marea întrebare este dacă Uniunea Europeană este sau nu capabilă să asigure protecţia graniţelor externe, în caz contrar libertăţile din interiorul spaţiului european pot fi în pericol, deoarece zona Schengen nu are cum să funcţioneze dacă graniţele externe nu sunt sigure. Dincolo de aceste aspecte trebuie să facem faţă problemelor de securitate internă, pentru fiecare stat, iar acolo trebuie o cooperare mult mai strânsă, deoarece există multe pericole, cum ar fi terorismul, traficul de arme şi de droguri”.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *