Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni dimineața, o atenționare cod roșu de inundații pe râuri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni dimineața, o atenționare cod roșu de inundații pe râuri din județul Neamț, fiind posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Potrivit INHGA, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Neamț (afluent al râului Moldova), județul Neamț.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Neamț – bazin superior amonte S.H. Leghin.

De asemenea, râul Prut a depășit, luni, cu 40 de centimetri cota de inundație la intrarea în țară, în Oroftiana, județul Botoșani. Peste 25 de oameni care locuiau la stânele din apropiere au fost evacuați preventiv.

Potrivit datelor Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, luni dimineața, la ora 05.00, râul Prut măsura, la Oroftiana, la intrarea în țară, 510 centimetri, cu 40 de centimetri peste cota de inundație.

ISU Botoșani nunțat că s-a dispus ca măsură preventivă evacuarea a patru stâni aflate lunca râului Prut, pe raza satului Baranca, comuna Hudești.

În total au fost evacuate 25 de persoane care locuiau în stâni, precum și 1.300 de oi, cinci cai și 13 bovine.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *