Inspectoratul Școlar Județean Arad va extinde învățământul profesional

După o analiză a situației unităților școlare din Județul Arad, IȘJ a decis că vor fi mai multe clase de învățământ profesional din următorul an școlar.

Au existat 107 de clase de liceu teoretic și 22 de clase de profesională, cu 616 elevi. După următorul plan de școlarizare, pentru elevii care au terminat a VIII-a vor exista  91 de clase de liceu și mai multe clase de profesională. Vor fi disponibile  37 de clase de profesională la care se adaugă 4 de dual. Planul a fost trimis la Ministerul Educației după o analiză atentă în care s-a ținut cont de faptul că, la simularea evaluării, aproape 900 de elevi arădeni au luat note între 1 și 5 și a mai contat necesitățile de pe piața muncii.

În cifre, pentru clasa a IX-a învățământ de zi vor exista 91 de clase și 2.548 de locuri. Pentru învățământul profesional plus dual vor exista 41 de clase și 1.148 de locuri.

 „Ne-am dorit ca după pragul de admitere, cei cu note între 1 și 5 să meargă pe profil profesional. Am propus mai multe clase de profesional, pentru ca acești tineri să aibă mai târziu o certificare profesională. Aradul nu stă prost cu locurile. Sunt 3.708 de înscriși și 2.548 de locuri disponibile la liceu. Această diferență de locuri sunt cele pentru clasele profesionale. Practic, se transformă din două clase de liceu diponibile, într-una de profesională și una de liceu. Învățământul profesional nu ar trebui privit ca unul inferior, cu atât mai mult cu cât este nevoie de meseriași calificați. În plus, acești tineri își pot continua ulterior studiile dacă doresc. Nu vrem să mai iasă generații de șomeri!“, a declarat inspectorul şcolar general, Anca Stoenescu.

S-au dat asigurări părinților că există locuri suficiente, repartizarea se va face după rezultatele de la examen.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *