În Turcia, procurorii încep investigarea scriitorilor care promovează subiecte sensibile

Procurorii turci îi investighează pe scriitorii de ficţiune pentru abordarea unor subiecte precum copiii abuzaţi sexual şi violenţa asupra femeilor, printre cei vizaţi fiind romaniciera premiată Elif Shafak, cunoscută pentru romanul „Cele trei fiice ale Evei”, tradus şi în România la editura Polirom, în ceea ce militanţii numesc o ameninţare gravă la adresa libertăţii de exprimare, potrivit The Guardian, relatează News.ro.

Acţiunea vine ca urmare a unei dezbateri pe reţelele de socializare, după ce o pagină din romanul lui Abdullah Şevki a fost distribuită pe Twitter, în care romancierii au abordat subiecte sensibile – precum abuzul asupra copiilor şi violenţa sexuală – fiind acuzaţi că promovează aceste practici.După ce o pagină din romanul lui Abdullah Şevki a fost distribuită pe Twitter în această săptămână, ministrul turc al Culturii şi Turismului a anunţat că a depus o plângere penală împotriva scriitorului.

Utilizatorii platformelor de socializare au distribuit pasajele din romanele altor scriitori, inclusiv Shafak şi Ayşe Kulin, pe care îi acuză de aceleaşi lucruri.

Suveranul Pontif, liant între români și maghiari (VIDEO)

„Orice scriere care conţine pasaje despre copii abuzaţi sexual în literatura turcă va fi investiga”, a spus Shafak. „Aceasta este o nouă ţintă pentru ei. Ironia este că vorbim despre o ţară în care abuzurile sexuale violente la adresa copiilor şi femeilor au crescut. Justiţia din Turcia nu ia atitudine, legile nu au fost schimbate. O ţară care ar trebui să ia atitudine urgent cu privire la violenţa de natură sexuală preferă să investigheze scriitorii. Este cea mai mare tragedie. A devenit o vânătoare de vrăjitoare”, a afirmat Shafak.

Antonia Byatt, directoarea PEN Marea Britanie, o asociaţie a scriitorilor, a spus că organizaţia, dedicată libertăţii de exprimare, este „deosebit de îngrijorată” cu privire la ameninţările adresate lui Elif Shafak. „Este o scriitoare extrem de talentată şi nu ar trebui să constituie o crimă faptul că scrie literatură de ficţiune sau comentariile despre lumea în care trăim”, a subliniat Byatt. „Libertatea de exprimare în Turcia este grav ameninţată din ce în ce mai mult. Prea mulţi scriitori se află în închisoare, în timp ce alţii au fost obligaţi să plece din ţară”.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *