Herculane, Perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (XII)

În continuarea dezvăluirilor privind seria ilegalităților din staţiunea Băile Herculane, în acest episod vom face referire la Hotelul Ambasador, hotel care aparține lui Almăjan Claudiu, fiul lui Almajan Nicolae, fost director la hotelul Dacia.

Elementul care ar trebui să facă obiectul cercetărilor autorităţilor este că această construcție se află situată în fața intrării principale a teatrului de vară din stațiunea Băile Herculane, obstrucționând accesul turiştilor şi nu numai, în această clădire.

Primăriei Băile Herculane i-a fost făcut cunoscut, tot de către noi, faptul că în parcul Vicol s-a construit ”peste noapte” o clădire pe două niveluri. După aceste sesizări, arhitectul șef al orașului și-a prezentat demisia, alegând o funcție inferioară, în speță, funcționar la oficiul stării civile.

Până la urmă, faptul că fostul dar și actualul arhitect şef, Moldovan Cristian, participă la un concurs de funcționar la starea civilă, este admis la concurs, dar după perioada de concediu revine pe post, nu este o măsură care să ne încălzească pe niciunul dintre noi şi, cu atât mai puţin, pe turiştii care vin să-şi petreacă timpul liber la Băile Herculane.
Un fapt cu adevărat îngrijorător este acela că autorităţile statului, în speţa de faţă Primăria Băile Herculane, nu au avut nicio reacţie faţă de construcţia ilegală a unui hotel chiar în centrul staţiunii, în zona Parcului Vicol. Aşadar, sub ochii funcţionarilor de la primărie „răsărea” ditamai hotelul, pentru care nu exista o autorizaţie de construire şi nici măcar un proprietar pentru acel teren, şi nimeni nu l-a cerut explicații autorităților.

În foarte multe cazuri, construcţiile din Herculane nu au autorizaţie de construire, iar primăria nici nu s-a obosit să ia măsuri pentru a împiedica aceste construcţii. Mai mult, funcționarii îi lăsau pe proprietari să construiască, iar abia la final se deplasau la fața locului să constate ilegalitatea și să întocmească un proces verbal de contravenție pentru ca sub presiunea exercitată, contructorul să contribuie cu „şpaga” cuvenită pentru a intra în legalitate. Este clar că această practică a adus mari prejudicii, în sensul că, fiecare a construit așa cum a dorit şi fără a exista avize date de specialişti, imaginea stațiunii Băile Herculane ajungând să arate deplorabil, dar mai important este că aceste construcţii reprezintă un adevărat pericol pentru turişti în cazul unui cutremur, al unui incendiu sau al altui cataclism. Dar până la urmă ne-am obişnuit cu toţii ca în asemenea situaţii să nu răspundă nimeni în fața legii sau să fie găsit un ţap ispăşitor pentru lanţul trofic al corupţiei din România.
Mai jos redăm răspunsul dat de Primăria Băile Herculane cu privire la hotel Ambasador.Se observă clar cum funcţionarii statului au închis ochii în faţa acestor acţiuni ilegale, iar pe surse, în Herculane se vorbeşte despre faptul că proprietarul acestei construcţii a avut protecţia fostului arhitect şef al oraşului, Moldovan Cristian. Nu știm dacă acest proces verbal a fost comunicat deținătorului clădirii, dar la această întrebare ar trebui să răspundă autoritățile locale.
Ne-am cam obişnuit să credem că funcţionarii statului sunt slab pregătiţi şi observăm că se aduc dovezi pentru această stare de fapt în fiecare zi, iar această stare de lucruri a început să le convină. Preferă să-i creadă cetăţenii creduli şi slab pregătiţi, pentru a deturna atenţia de la faptul că au fost atinşi de flagelul corupţiei. Iar dacă aşa stau lucrurile, ar trebui să vă reamintesc ce spunea apreciatul autor de satiră Karl Kraus: „Corupţia este mai rea decât prostituţia. Cea din urmă poate periclita morala individuală, iar cea de-a doua pune invariabil în pericol morala întregii ţări”.

Ciprian Demeter

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *