Grupul Bilderberg, se reunește de urgență la Montreux, în Elveția

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo participă sâmbătă la Montreux, în Elveţia, la foarte discreta reuniune a Grupului Bilderberg, ce reuneşte peste o sută de personalităţi politice şi economice europene şi din America de Nord în jurul unor probleme cu miză mondială, informează AFP, relatează Agerpres.

Citește și: Dumitru Dragomir s-a dezlănțuit la adresa lui Iohannis

Prezenţa oficialului american a fost confirmată pentru presă de Departamentul de Stat al SUA. Semn al confidenţialităţii care domneşte în jurul acestei reuniuni, ea nu figurează pe agenda oficială a secretarului de stat american, iar prezenţa lui nu este menţionată în lista de participanţi publicată de organizatori.

Cea de-a 67-a reuniune a Grupului Bilderberg, la care participă 130 de reprezentanţi din 23 de ţări, potrivit organizatorilor, va fi consacrată în special viitorului Europei, schimbărilor climatice, Chinei şi Rusiei. Mai multe subiecte asupra cărora Administraţia lui Donald Trump are opinii tranşante: „climatoscepticism” – Mike Pompeo a estimat recent că topirea gheţurilor din Arctica deschide „noi căi de trecere” şi prin urmare „noi oportunităţi comerciale” -, relaţii transatlantice degradate, confruntare pe toate azimuturile cu China şi relaţii complicate cu Moscova.

Departe de ochii presei, schimburile se fac în mod discret: participanţii sunt liberi să folosească informaţiile colectate, însă fără a dezvălui nici identitatea, nici afilierea persoanelor aflate la originea acestor informaţii.

Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump, care ar urma să-şi dezvăluie în viitorul apropiat planul pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, se află de asemenea la Montreux în acest weekend pentru a participa la reuniune.

Printre alţi invitaţi se numără premierul olandez Mark Rutte, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, ministrul francez al economiei Bruno Le Maire şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *