Foști angajați de la Cadastru sunt acuzați de fasificarea actelor de proprietate

Doi foşti angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bistriţa-Năsăud şi un expert topograf autorizat sunt acuzaţi că au falsificat dreptul de proprietate asupra unor imobile în baza unor pretinse decizii judecătoreşti, informează Agerpres.

Potrivit comunicatului de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează cercetări într-un dosar penal, la delegarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, sub aspectul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora în legătură cu înscrierea în cartea funciară, pe nedrept, a dreptului de proprietate asupra unor imobile, în baza unor sentinţe civile pretins emise de instanţe judecătoreşti, despre care există indicii temeinice că ar reflecta o situaţie juridică nereală. În cadrul cercetărilor efectuate în dosar, în data de 23 mai au fost puse în aplicare 20 de mandate de percheziţie domiciliară şi patru mandate de aducere.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate impresiuni de ştampile, înscrisuri, telefoane mobile, dispozitive de memorie externă, respectiv tehnică de calcul, şi au fost indisponibilizate diferite sume de bani. De asemenea, în scopul acoperirii prejudiciului cauzat, au fost identificate bunuri mobile şi imobile, în vederea aplicării măsurii sechestrului asigurător penal.

La aceeaşi dată, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi bărbaţi, de 33, respectiv 53 ani, şi a unei femei de 39 ani, faţă de care vineri a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Adrian Briciu, a precizat, pentru AGERPRES, că doi dintre acuzaţi sunt foşti angajaţi ai OCPI Bistriţa-Năsăud, care şi-au dat demisia imediat după ce conducerea instituţiei a sesizat organele penale în legătură cu posibile falsuri comise de aceştia, iar al treilea este expert topograf autorizat.

Din primele date, se pare că aceştia ar fi întocmit în fals 38 de acte de proprietate, pentru care ar fi cerut mită sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

Faptele au fost comise începând cu anul 2018 şi până în luna februarie a acestui an, potrivit lui Briciu.

În acest dosar se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la comiterea infracţiunii de fals intelectual şi evaziune fiscală.

Facebook Comments