Fost coleg al lui Augustin Lazăr în comisia de la Aiud a spus că ordinul venea de la partid

Fostul procuror Marius Coldea, membru în comisia de liberări condiționate a penitenciarului Aiud alături de Augustin Lazăr, a declarat pentru Antena 3, că deciziile în privința deținuților politici era luată la partid și comunicată comandatului închisorii.

Comisia era compusă din procuror, comandant, locțiitor pentru paza, educator, șeful organizării muncii, șeful biroului evidența deținuți.

Care era procedura?Era un subofițer la biroul evidența deținuți căruia asta era atribuția de serviciu, întocmea procesele verbale de comisie. Popescu Ion, încarcerat la ….. a făcut 10 ani e pasibil de discuție în comisie, a câstigat 100 de zile prin munca…se facea procesul verbal, il dadea sefului biroului evidenta care era angajat civil și nu securist cum spune Munteanu. Procurorul sedea acolo. Merita? Merită. Punct. Admis. Semnăm toți procesul verbal.

Cine spunea cât merita? Procurorul, comandantul. El avea totuși dreptul la opinie separată, și Lazăr. Nu il apar pe Lazar. De ce? Nu el stabilea, el putea sa faca o propunere. Toate astea se puneau pe procesul verbal. Muntean, cu tot regretul, dar vorbeste prapastii, nu era necesara prezentarea detinutilor in fata comisiei, pe bune.

Decizia se lua la partid? Nu era o decizie a comisiei de cele mai multe ori în cazul deținutilor politici? Da. Haideți să vi-o spun pe-aia dreapta. Nu a făcut nici comandantul de capul lui, ca primea telefon de la județeana de partid. Și instantele știau lucrul asta, doar nici aia nu operau de capul lor. Fiecare comitet judetean avea un secretar adjunct cu probleme speciale care se ocupă de securitate, miliție, armata și justiție. El spunea direct instantei (cine ramane si cine pleacă).

Lazăr a spus că astea erau vremurile, se respectau legile / Era orientarea (de la partid – n.red.). De ce nu spune nimic?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *