Fondurile europene pot fi condiționate de respectarea statului de drept

Comisarul European, Günther Oettinger, a declarat că în cazul în care un stat membru UE încalcă principiul statului de drept, situație în care s-ar putea afla și România, Comisia Europeană ar putea decide să restricționeze accesul la fonduri europene pentru statul respectiv, informează Mediafax.

Citește și: DNA a trimis în judecată un expert deoarece a diminuat de 30 de ori valoarea unei companii de stat

„Am putea să prevedem, atunci când nu se respectă principiul statului de drept reducerea fondurilor pentru anumite programe sau interzicerea participării la anumite programe și la anumite genuri de finanțare. Am înțeles că două treimi din majoritatea Parlamentului European susțin acest demers și o să vedem cum continuă dezbaterile și în ce sens se vor îndrepta.

Principiul statului de drept este o valoare foarte importantă a UE și a fost de la bun început. Este de fapt o obligație pentru toate statele membre, o chestiune prevăzută în dreptul primar, în Tratatul de la Lisabona. Comisia nu are doar dreptul, ci obligația ca, atunci când constată că statul de drept este încălcat sau îngrădit sau acest principiu este restricționat, să acționeze. Asta facem deja în Polonia și, după decizia Parlamentului European, o facem și în Ungaria. Am discutat despre acest lucru cu reprezentanții Guvernului român. Suntem în strâns contact cu ei. Acum Comisia va trebui să vadă dacă și când se înregistrează progrese în România sau dacă iau acțiuni care încalcă principiul statului de drept.

Günther Oettinger a susținut că această problemă nu are „nicio legătură” cu exercitarea Președinției României la Consiliul UE, care „se desfășoară cu succes” în prima jumătate a anului 2019. „Sunt optimist că aceste condiționalități legate de statul de drept vor fi aplicate în următoarea decadă”, a declarat Günther Oettinger.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *