Document de renunțare la alcool, încheiat între o biserică și un enoriaș

Un document bizar, cu parafa unei biserici și semnătura preotului, circulă în spațiul virtual. Actul cuprinde un jurământ de „despărțire” al unui enoriaș de”prietenul său”, alcoolul.

Documentul cu pricina, a fost publicat de PRESA SM, și este un jurământ, redactat sub forma unei adeverințe. Actul cuprinde o penitență din partea unui cetățean, care nu se poate controla în a consuma alcool, decât, conform documentului, numai sub jurământ în fața preotului. Acest jurământ, însă, ca să aibă valoare oficială, apare redactat în numele Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a fost înregistrat la Parohia Ortodoxă din Tășnad și are parafă și semnătura preotului, scrie sursa.

Redăm mai jos conținutul adeverinței, așa cum apare pe document:

”Prin prezenta, noi, Oficiul Parohial Tășnad, adeverim că domnul D. Otillo, din Tășnad, județul Satu Mare, a depus jurământ ca începând de azi, 17.06.2019, ora 0.00, și până la Crăciunul din 2020, nu pune alcool în gura lui, în afară de un litru de bere pe zi. Așa să-i ajute Dumnezeu”, se arată în documentul obținut de PresaSM.

 

Se pare că această practică are și o explicație, conform unui preot, scrie aceeași sursă.

”Este o practică în zona Tășnadului ca țiganii să uite de băutură. Variantele sunt multiple: deloc, 100 ml de tărie, două sticle de bere, 500 ml de vin etc. Ideea este că ei cer adeverință din două motive: să le arate potențialilor angajatori că nu consumă deloc sau consumă cu moderație alcool”, a declarat un preot pentru sursa deja precizată.

Practica de renunțare la alcool, sub jurământ în fața unui preot este veche, dar încă întâlnită în spațiul românesc, unde, nu doar codrul, ci și alcoolul se pare că e frate cu românul. Însă, documentul care să demonstreze jurământul și care conține parafa și semnătură, este o practică pe cât de comică pe atât de bizară.

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *