Dezastru în sistemul sanitar! Numărul infecțiilor intraspitalicești s-a dublat, față de 2018

Numărul infecțiilor intraspitalicești, raportate de către unitățile medicale din țară, s-a dublat în primele 4 luni ale acestui an (peste 1.000), față de aceeași perioada a anului trecut.

„Peste 1.000 de infecții asociate asistenței medicale (infecții intraspitalicești – n.r.) au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019, de către 69 spitale din întreaga țară. Asta înseamnă că numărul acestor infecții recunoscute și raportate aproape s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului 2018 și evidențiază preocuparea tot mai mare a unitaților sanitare în recunoașterea și anunțarea lor pentru a putea fi gestionate corect”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Spitale (ANMCS), conform Mediafax.

„În ultima perioadă, se observă caracterul pozitiv al îmbunătățirii raportărilor, în condițiile neaplicării de sancțiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătățirii culturii organizaționale privind siguranța pacientului.

Potrivit ANMCS, cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidențiat și o creștere cu 10 la sută a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

Infecția cu Clostridium difficile este o infecție cu o incidență mare, care apare în mediul spitalicesc în relație directă cu tratamentul cu antibiotice și care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate”, se mai arată în comunicatul ANMCS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *