Demonstrație în Muntenegru pentru a sărbători victoria electorală asupra partidului pro-occidental

Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie din Muntenegru au ieşit luni în stradă pentru a sărbători o victorie electorală asupra partidului pro-occidental care a condus ţara în ultimii 30 de ani notează Mediafax.

„Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani”, a spus unul dintre manifestanţi.

La scrutinul de duminică, Partidul Democrat al Socialiştilor de la guvernare a câştigat cele mai multe voturi, aproximativ 35%, conform rezultatelor oficiale preliminare.

Cu toate acestea, o coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul guvern.

Principala alianţă pro-sârbă şi pro-rusă, „Pentru viitorul Muntenegrului”, a câştigat aproape 33%, conform autorităţilor electorale de stat.

Au urmat alte două grupuri de opoziţie, cu aproximativ 12% şi respectiv 5%. Împreună, toate aceste formaţiuni ar avea 41 din cele 81 de locuri din Parlamentul de la Podgorica, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 90% din voturi.

Muntenegru s-a despărţit de Serbia printr-un referendum, în 2006, şi s-a îndepărtat de Belgrad şi de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental şi aderând la NATO în 2017.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *