Dan Barna nu a declarat venitul soţiei la BEC, aşa cum prevede legea

Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS pentru Preşedinţia României, a omis din declaraţia de avere venitul realizat de soţia sa, Olguţa Dana Totolici, deşi legea prevede că toţi candidaţii trebuie să declare şi banii încasaţi de partenerii de viaţă.

Citește și: A fost finalizat textul moțiunii de cenzură a PNL(DOCUMENT)

Liderul USR a profitat de o portiţă legală, invocând caracterul confidenţial al venitului realizat de soţia sa, angajată la Petrom S.A. Spre deosebire de Barna, Viorica Dăncilă a declarat şi venitul soţului, şi el angajat la OMV Petrom S.A.

Potrivit art. 27, alin. (2), litera c) din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, candidaturile depuse la BEC  „sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători„.

Potrivit art. 3, alin (2) al Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere, şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere„.

Dan Barna profită însă de o portiţă oferită de Agenţia Naţionale de Integritate. Potrivit unor comunicări recente ale ANI, în cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declarația de avere a unui document justificativ prin care se confirmă existența clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate, situație în care se poate dispune anonimizarea veniturilor.

Potrivit declaraţiei de avere afişată pe site-ul Biroului Electoral Central, candidatul la prezidenţiale Dan Barna are un venit anual pentru funcţia de deputat de 128.044 de lei.

Dan Barna şi soţia sa, Olguţa Dana Totolici, deţin trei imobile, unul cumpărat în anul 2007 de 97,09 metri pătraţi, altul în 2012 de 32,67 metri pătraţi şi un altul în 2014 de 77 de metri pătraţi. În urma închirierii unuia dintre apartamente familiei Barna îi revine anual suma de 37.427 lei. Candidatul USR deţine şi un teren, moştenit în 2014, de 1.252 metri pătraţi.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *