Curtea Constituțională au început să emită motivările pentru acceptarea candidaturilor

Judecătorii Curții Constituționale au început să emită motivările pentru acceptarea candidaturilor pentru cei respinși de BEC, în cursa prezidențială. În motivarea admiterii candidaturii lui Alexandru Cumpănașu, judecătorii CCR arată că atât Biroul Electoral Central, cât și judecătorii CCR nu pot efectua decât un ”control formal” și nu pot să realizeze ”un control efectiv și real”.

Citește și: Propunere legislativă de modificare a Codului Muncii

Practic, judecătorii Curții Constituționale susțin că și în cazul candidaturilor admise s-a realizat doar un control formal și nu unul de fond. Explicațiile CCR pun sub semnul întrebării toate listele de semnături pentru alegerile prezidențiale, iar judecătorii solicită Parlamentului să reconsidere soluțiile legislative, în așa fel încât să pună la dispoziția autorităților cu rol de verificare instrumente adecvate unui control efectiv, nu doar formal.

”Biroul Electoral Central și Curtea Constituțională – îndeplinesc un rol formal, nefiind în măsură ca, în termenele fixate de lege, să realizeze un control efectiv și real cu privire la toate aspectele supuse verificării.

Pentru aceste motive, Curtea apreciază că legiuitorul trebuie să reconsidere soluțiile legislative cuprinse în Legea nr.370/2004, astfel încât să asigure autorităților publice implicate în procedura înregistrării candidaturilor la alegerea Preşedintelui României, termenele și instrumentele proprii unui control efectiv, de natură să satisfacă scopul și exigențele impuse de lege.”, se arată în motivarea CCR.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *