Curtea Constituțională a respins inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală

Curtea Constituțională a respins inițiativa legislativă cetățenească de reformă electorală prin care USR în colaborare cu mai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițiativa nu a strâns suficiente semnături din fiecare județ.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală» nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”, arată un comunicat al Curții.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.
Direcția legislativă a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, către CCR, pentru controlul de constituționalitate, inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică, „Oameni noi în politică”.
Demersul își propunea schimbarea sistemului electoral astfel încât să permită cetățenilor să voteze mai ușor, având posibilitatea de a algere dintr-o paletă mai largă de opțiuni, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Astfel, inițiativa propunea următoarele: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale și pentru PE; reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri; alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin; votul pe liste deschise, ca cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid; dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora pentru ca cetățenii români cu domiciliul în afara țării să se bucure de o reprezentare egală ca a românilor din țară; Diaspora să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *