Ce spune președinte Asociația Pacienților despre cazul Săpoca

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, consideră că în cazul de la Săpoca putem vorbi de suspiciuni de malpraxis, deoarece pacientul agresiv ar fi fost evaluat sumar și exista riscul să dezvolte crize. Spitalele de psihiatrie sunt un dezastru, spune Barbu.

„Este pentru mine evident (că vorbim de un caz de malpraxis, n.r.). Discutând cu specialiștii noștri, având în vedere datele pe care le avem, că este vorba de un pacient în sevraj în plină criză, probabil că prima criză majoră din spital. Este evident că este vorba de o suspiciune de malpraxis medical printr-o evaluare sumară a cazului și un tratament nepotrivit. În plus, exista deși riscul ca acesta să dezvolte crize, fiind internat de câteva zile.

Vorbim și de lipsă de personal și de condiții inadecvate de muncă. Deși acolo este un spital de psihiatrie de maximă siguranță, nu dispune de personal specializat nici în interior, nici la poarta spitalului, dotat cu toate mijloacele necesare pentru a-l imobiliza pentru a reduce efectele unei astfel de crize. Este clar că acolo circuitul pacienților nu a funcționat corect și aici este și o problemă de management, este și o problemă de dotare a spitalului. (…) Din păcate nici Ministerul Sănătății nu s-a preocupat de astfel de spitale.

Nu sunt protejați, vă pot afirma cu toată răspunderea. Vizitând foarte multe spitale din țară vă spun că astfel de acte de violență, nu similare, dar acte de violență se întâmplă în fiecare zi în spitalele de psihiatrie, în aproape toate spitalele pentru că sunt condiții improprii, tratamente nepotrivite date acestor pacienți. De multe ori li se încalcă chiar drepturi, sunt sedați peste măsură. Din exces de grijă a medicului, sunt lăsați ca sedarea să fie fîcută de asistente medicale, nu sunt completate corect foile de observație, necompletate de câteva zile.

Sistemul psihiatric, la ora actuală, este un dezastru. Să nu vorbim că există o problemă și în cabinetele de ambulatoriu , și acolo au fost situații în care pacienți au agresat alți pacienți”, a declarat pentru Mediafax președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților..

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *