Potrivit procurorului Adina Florea, Kovesi ar fi avut rolul decisiv în hotărârea căii de urmat, deşi nici ea, ca reprezentant al Ministerului Public, nici Ministerul Afacerilor Interne nu aveau atribuţii legale în domeniul extrădării unor persoane.
Lipsa de competenţă a procurorului general în acest domeniu este recunoscut şi de judecătorul de la ÎCCJ, în motivarea deciziei sale. Mai mult, judecătorul atestă ca un lucru real faptul că plata pentru serviciile de transport aerian s-a făcut parţial din conturile MAI, parţial prin firma Conti, la intervenţia lui Sebastian Ghiţă, deşi judecătorul afirmă că nu există dovezi concrete că Ghiţă ar fi acţionat la ordinul lui Kovesi
Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruţa Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în ţară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruţa Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI.
În această cauză, fostul procuror-şef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu.